
morning...
menggile btol la ngan fruit tart niyh...baru je nk blaja wat..hmm...
korg nak resepi?
I campor2 sket resepi niyh...
RESEPI KRIM KASTARD & FRUITS TART
Bahan - bahan Untuk Kastard :
- 1 cawan tepung kastard
- 2 cawan susu cair
- 2 cawan air
- 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
- 1 camca besar marjerin@mentega
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.
- Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.
- Masukkan ke dalam piping bag.
#Buah-buahan :
boleh ikot ape je yg korang suke asalkan sedap... - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi
Potong ikot size yg korang suke ......
**Sebaiknya potong buahan dahulu sebelum mengadun krim kastard kerana kastard cepat membeku dan akan menyukarkan kita meletakkan buah-buahan diatasnya.
Cara Untuk Menghias :
- Picitkan adunan kastard ke atas tart crust.
- Susun buah-buahan pilihan.
- Glis buah-buahan dengan piping jelly - supaya nampak berkilat.
sikit notes :
- Untuk adunan kastard, boleh juga menggunakan 4 cawan air sahaja (tanpa menggunakan susu). Dengan ini adunan kastad akan nampak lebih striking / keemasan lagi.
- Semasa memicit adunan kastad, boleh juga menggunakan nozel berbentuk bintang.
- Guna susu cair ikut resepi di atas..Alhamdulillah sedap
sumber : dapur azita zain
No comments:
Post a Comment